بررسی 3 نوع از پرکاربردترین انواع چوب در جداسازی اتاق با پاراوان

چوب زیباست و به علت ظاهر طبیعی و کلاسیکی که دارد، انتخاب اول اغلب افراد خوش‌سلیقه برای دکوراسیون منزل است، از همین روی هنگامی که قصد داریم برای جداسازی اتاق با پارتیشن تصمیم بگیریم، اولین تصویر ذهنی ما پارتیشن‌‌های جذاب چوبی هستند.
بررسی 3 نوع از پرکاربردترین انواع چوب در جداسازی اتاق با پاراوان

اما چیزی که در تصور هر یک از ما ممکن است با دیگری متفاوت باشد، نوع جنس چوب به کار رفته در پارتیشن‌ها و طراحی مدنظر ماست، جالب است بدانید که هر یک از انواع چوب‌ها ممکن است ظاهر، کاربرد و جنس متفاوتی با دیگری داشته باشند.

در این مقاله قصد داریم انواع چوب را معرفی کرده و سه مورد از پرکاربردترین انواع چوب در دکوراسیون‌ها و جداسازی فضای خانه را با یک‌دیگر مقایسه کنیم و ضمن صحبت در مورد مشخصات ظاهری و کیفی هر یک، کاربرد آن‌ها را هم بیان کنیم.

به این هدف که قبل از پارتیشن بندی اتاق خانه‌تان، به پارتیشن بندی ذهن‌تان کمک کرده باشیم و با رجوع به این مقاله بتوانید مانع از سردرگمی خود به‌هنگام خرید پاراوان شوید. علاوه‌برآن، با علم به موارد مهم درمورد محصولی که نیاز دارید، از سواستفاده افراد سودجو جلوگیری کرده و بهینه‌ترین انتخاب را خواهید داشت.

پس از این مقدمه مفصل، وقت آن رسیده که به اصل مطلب بپردازیم؛ همراه‌مان باشید.

چند نوع چوب داریم؟ آیا تمام انواع چوب در پارتیشن بندی خانه کاربرد دارند؟

از آنجایی که چوب طبیعی و یک‌دست، که اصطلاحا به آن چوب جامد گفته می‌شود، بسیار لوکس‌، چشم‌نواز و زیباست، اغلب ما ترجیح می‌دهیم از همین نوع چوب برای دکوراسیون منزل خود استفاده کنیم تا تکه‌ای از زیبایی بکر و دست‌نخورده طبیعت را در منزل داشته باشیم.

اما واقعیت غیرقابل انکار این است که هزینه استفاده از چوب جامد بسیار زیاد است، و همچنین استفاده زیاد از چوب جامد ممکن است باعث قطع بی‌رویه درختان نیز شود، اما آیا راه دیگری وجود دارد که با هزینه کمتر بتوان از متریال چوبی برای جداسازی فضای خانه استفاده کرد؟ 

خبر خوب این‌ است که؛ با پیشرفت صنعت چوب، از ورقه‌های چوب در ترکیب با چسب و رزین، چوب‌های بسیار مقاوم و زیبا و کاربردی ساخته شده که جایگزین بسیار مناسبی جهت مصارف خانگی و صنعتی هستند. این چوب‌ها تنوع بسیاری دارند و هریک کیفیت، ظاهر، استقامت و همچنین قیمت متفاوتی دارند. که همین امر ممکن است انتخاب را برای افراد سخت کند، در ادامه سعی می‎کنیم به طور خلاصه هریک از انواع چوب را توضیح دهیم.

چوب‌های موجود در بازار به دو دسته کلی تقسیم می‌شوند: چوب نرم، چوب سخت و چوب مهندسی شده. که از تمام آن‌ها برای پارتیشن بندی اتاق بسته به نیاز استفاده می‌شود، اما لازم است ویژگی‌های هر یک را بشناسیم تا انتخاب بهتری داشته باشیم.

 اگر بخواهیم به ساده‌ترین روش بگوییم؛ به‌طور کلی چوب‌های سخت، استقامت بیشتری نسبت به چوب‌های نرم دارند و برعکس چوب‌های نرم سبک‌تر هستند، از همین روی این دو نوع چوب کاربرد متفاوتی نیز با یک‌دیگر خواهند داشت. البته ذکر این نکته حائز اهمیت است که این قاعده همیشه درست نیست و درمورد برخی چوب‌ها استثنا هم وجود دارد.

چوب‌های مهندسی شده که به آن‌ها چوب‌های صنعتی نیز گفته می‌شود، محصولات مشتق شده‌ی چوب جامد است که توسط چسب یا دیگر روش‌های صنعتی به صورت فشرده و کامپوزیت در می‌آیند. فلذا پایه این نوع چوب می‌تواند از هر دو جنس نرم یا سخت باشد.

  • چوب نرم: چوب به دست آمده از درختان مخروطی که عموما برگ‌های سوزنی دارند را چوب نرم می‌گویند، این چوب معمولا سبک‌تر است. چوب درختان کاج، سرو، صنوبر و سرخ درخت از نمونه چوب‌های نرم هستند. رنگ برگ اغلب درختان با چوب نرم روشن‌تر است.
  • چوب سخت: این چوب از درختانی که دانه و بذر تولید می‌کنند به دست می‌آید، برگ درختانی که چوب سخت دارند اغلب تیره‌تر هستند، این چوب به طور معمول مقاومت بیشتری در برابر رطوبت و سایش دارد و از لحاظ قیمتی گران‌تر از چوب نرم هستند. چوب‌های بلوط، افرا، گیلاس، چوب ماهون و گردو از نمونه‌های چوب سخت هستند که از ارزش بالایی برخوردارند.
  • چوب مهندسی شده: چوب مهندسی شده که به آن چوب صنعتی یا چوب کامپوزیت هم گفته می‌شود، در طبیعت وجود ندارد و فرآورده حاصل از فشرده‌سازی الوارها یا خرده‌ چوب‌های زائد کارخانه‎ها هستند. نئوپان، تخته چند لا، MDF و ... از انواع این چوب‌ها هستند و کاربرد بسیاری در دکوراسیون منزل و پارتیشن بندی اتاق دارند.

متداول‌ترین انواع چوب در جداسازی اتاق با پارتیشن متحرک کدام‌اند؟

هرچند چوب‌های طبیعی و جامد بسیار زیباتر و باارزش‌تر هستند، اما قیمت بالای آن‌ها قابل چشم‌پوشی نیست. به همین علت برای جداسازی فضای خانه استفاده از چوب‌های صنعتی یا مهندسی شده کاربرد بیشتری دارد. همچنین فارق از قیمت آن، لزوما همواره چوب طبیعی بهتر از ‌MDF  و سایر چوب‌های صنعتی نیست.

برای مثال در محیط‌های مرطوب، استفاده از چوب‌های طبیعی توصیه نمی‌شود. حال بیایید ببینیم برتری هر یک از انواع چوب نسبت به دیگری چیست.

معرفی مزایا و معایب استفاده از چوب جامد در تقسیم‌بندی اتاق با پارتیشن

چوب جامد زیبایی نچرال و طبیعی دارد و بسیار محکم و بادوام است و به دلیل استقامت بسیار بالایی که دارد، می‌تواند تا نسل بعدی شما نیز باقی بماند!

اما تمام این محاسن تا زمانی است که در جای خشک و معتدل باقی بماند، چرا که اگر در معرض تغییرات دما و رطوبت قرار گیرد، ممکن است ترک خورده یا منقبض/منبسط ‌شود. پس اگر نمی‌توانید گرما یا رطوبت محیطی که این چوب در آن قرار دارد را کنترل کنید، بهتر است پول خود را دور نریزید.

از طرفی دیگر صفحات چوب طبیعی نمی‌تواند خیلی بزرگ باشد و محدودیت طولی و عرضی دارد، در نتیجه برای ساخت پارتیشن ممکن است کارایی لازم را نداشته باشد.

 معرفی مزایا و معایب استفاده از چوب MDF

  1. به طور قطع می‌توان گفت، MDF یا همان تخته فیبر با چگالی متوسط، حداقل در برخی مناطق بسیار بهتر از چوب واقعی عمل می‌کند. این چوب که یک کامپوزیت از چوب طبیعی با کیفیت بالا است و از رزین و الیاف چوب بازیافتی تشکیل شده است، به منظور پایداری در هر شرایط آب و هوایی، به خوبی فشرده می‌شود. و می‌تواند تغییرات رطوبت و گرما را بهتر از چوب جامد تحمل کند. و در حالی‌که چوب جامد با کم و زیاد شدن درجه حرارت منبسط و منقبض می‌شود، می‌توان به محصولات ساخته شده از MDF بیشتر اعتماد کرد. به همین دلیل، در مناطقی مانند حمام خانه، یا شهرهای شمال کشور که رطوبت زیاد است، استفاده از قفسه و پارتیشن چوبی ساخته شده از چوب جامد مناسب نیست و باید تهویه آن را بهبود یابد و یا از محصولات ساخته شده از ام دی اف که مقاومت بیشتری در برابر آب دارند استفاده کرد.
  2. چوب جامد ممکن است هنگام رنگ‌کاری یا حتی در زمان استفاده دچار ریزش ذرات چوب شود، اما از آن‌جا که پنل ام دی اف هیچ دانه‌ای روی سطح خود ندارد، دچار چنین مشکلی نخواهد شد.
  3. قیمت یکی دیگر از موارد مورد توجه است. به دلایلی که در سطرهای پیشین گفتیم، ام دی اف بسیار ارزان‌تر از چوب جامد است. این مورد یکی از اصلی‌ترین مواردی است که اغلب افراد این چوب را برای جداسازی اتاق با پارتیشن ترجیح می‌دهند.
  4. MDF به راحتی در دسترس است. هنگامی که از چوب جامد برای پروژه‌های خود استفاده می کنید، باید متریال بیشتری تهیه کنید. زیرا باید قطعات دارای گره و ترک را از آن جدا کنید، درحالی‌که اگر از ام دی اف استفاده کنید، این مشکل پیش نمی‌آید.
  5. ام دی اف در صفحات و ورق‌های بزرگ‌تری تولید می‌شود و به همین علت استفاده از صفحات آن برای محصولاتی با طول و عرض زیاد صرفه اقتصادی بیشتری دارد.

معرفی مزایا و معایب استفاده از تخته سه لا

فرایند تولید تخته سه لا مانند ام دی اف است، با این تفاوت که به‌جای الیاف چوب، از لایه‌های بسیار نازکی از کنده‌های پوست تشکیل می‌شود. هر دوی این‌ چوب‌ها در صفحاتی با ضخامت‌ها و درجه‌های مختلف یافت می‌شود.

در حالی‌که این دو کامپوزیت چوبی محبوب ممکن است در ظاهر شبیه باشند، اما هریک از آن‌ها بر اساس ساختارشان نقاط قوت و ضعف متفاوتی دارند. جهت کمک به تصمیم‌گیری شما مهم‌ترین نقاط ضعف و قوت تخته سه لا را هم بررسی می‌کنیم.

1- در جنگ قیمت ام دی اف ارزان‌تر است!

از آنجایی‌که قیمت به ضخامت و درجه مواد بستگی دارد، ام دی اف هزینه کمتری نسبت به تخته سه لا دارد.

2- اگر خواهان بیشترین شباهت به چوب طبیعی هستید، تخته سه لا مناسب شماست.

همان‌طور که پیش‌تر اشاره کردیم، تخته سه لا با نوارهای چوبی ساخته می‌شود، و از همین روی ظاهری صاف و مشابه چوب جامد به خود می‌گیرد. از طرفی از هیچ‌یک از گره‌هایی که ممکن است چوب جامد را خراب کند خبری نیست و با چوبی صاف و یک‌دست و زیبا مواجهیم.

3- جایی که سبک بودن چوب معیار مهمی است، تخته سه لا به کمک شما می‌آید.

به طور کلی MDF متراکم‌تر از تخته سه لا است، از همین روی وزن بیشتری دارد.

4- تخته سه لا برنده‌ی میدان استحکام است.

ام دی اف ماده نرم‌تری نسبت به تخته سه لا دارد و در اثر فشار زیاد امکان افتادگی یا شکستن آن وجود دارد. به همین علت برای ساخت قفسه‌ای که جهت قرارگیری وسایل سنگین‌تر ساخته می‌شود یا مبلمان، انتخاب تخته سه لا بهتر است.

تا بحث از استحکام است، ذکر این نکات نیز خالی از لطف نیست؛ تخته سه لا انعطاف بیشتری نسبت به ام دی اف دارد و همچنین در دمای شدید مقاومت بیشتری در برابر انبساط/انقباض دارد.

5- ممکن است برای تزئینات ظریف تخته سه لا مناسب نباشد.

ام دی اف به دلیل نرمی بیشتر به راحتی برش می‌خورد و در امتداد لبه‌ها خرد نمی‌شود اما تخته سه لا به دلیل ساختار انباشه آن، برای برش‌های فانتزی مناسب نیست.

در این قسمت از مقاله تعدادی از ویژگی‌های تخته سه لا را بررسی کردیم، آن‌طور که به‌نظر می‌رسد تخته سه لا می‌تواند گزینه مناسبی جهت پارتیشن بندی اتاق باشد.

در ایران کدام‌یک از انواع چوب در جداسازی فضای منزل کاربرد دارند؟

در ایران برای ساخت پاراوان ساده جهت جداسازی فضای خانه، MDF بیشترین کاربرد، پس از آن تخته سه لا و در آخر چوب جامد یا طبیعی استفاده می‌شود. توجه داشته باشید که بر اساس نوع و مدل پارتیشن مدنظرخود، بهترین چوب را انتخاب کنید. مثلا اگر پارتیشنی با ظاهری فانتزی به همراه برش‌کاری ظریف مدنظر دارید، متریال MDF مناسب‌تر است، اما اگر سبک‌وزنی و استحکام مدنظر شماست بهترین انتخاب تخته سه لا است.

سخن آخر:

اساسا از پارتیشن برای جداسازی فضای خانه استفاده می‌شود و افراد برای گریز از هزینه دیوارکشی و ایجاد تنوع بیشتر به متریال چوبی روی می‌آورند. از همین روی قیمت تمام‌شده اهمیت دارد؛ به همین علت استفاده از MDF و تخته سه‌لا برای جداسازی اتاق با پارتیشن محبوبیت بیشتری دارد.

ارسال نظر
(بعد از تائید مدیر منتشر خواهد شد)
  • - نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.
  • - لطفا دیدگاهتان تا حد امکان مربوط به مطلب باشد.
  • - لطفا فارسی بنویسید.
  • - میخواهید عکس خودتان کنار نظرتان باشد؟ به gravatar.com بروید و عکس‌تان را اضافه کنید.
  • - نظرات شما بعد از تایید مدیریت منتشر خواهد شد.